Συνέντευξη στην Κατερίνα Μαγουνάκη
για την Όμορφη Ζωή

Τάσος Νάκης, ένας «διαφορετικός» άνθρωπος. Μας ανοίγει την καρδιά του, μας αποκαλύπτει τα σχέδιά του, τους τρόπους που προσεγγίζει τους ανθρώπους και γίνεται συνοδοιπόρος τους, για να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αλλά «όχι και τόσο ανώδυνα», όπως λέει ο ίδιος, στο στόχο τους. Τεκμηριώνοντας το κάθε τι που εκφράζει, μας δίνει ήδη μέσα από τη συνέντευξη στοιχεία, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας, να κουμπώσουμε και να συνταιριάξουμε σκόρπιες σκέψεις και μας προκαλεί σε μια βαθιά  βουτιά στο… σκοτάδι!

Πώς ένας ποινικολόγος αποφάσισε ν’ αλλάξει ρότα;

Η ζωή ή οι περιστάσεις μας οδηγούν και μας δίνουν μια κατεύθυνση, για το πως μπορούμε να δούμε, να βιώσουμε κάποια πράγματα και πως μπορούμε να «επενδύσουμε» μέσα στις περιστάσεις της. Έτσι σπούδασα νομική και το ποινικό δίκαιο ήταν το μόνο που με ενδιέφερε. Μέσα μου πάντα υπήρχε το στοιχείο της αναζήτησης και της εύρεσης του στοιχείου της ελευθερίας. Κι όταν λέω ελευθερία, εννοώ από τα δεσμά που έχουμε οι ίδιοι  χαλκεύσει. Επομένως, θα έλεγα ότι κανείς συνήθως στρέφεται στην αναζήτηση της ελευθερίας εξωστρεφώς, προσπαθώντας να κάνει πράγματα τα οποία νομίζει ότι θέλει, πράγματα τα οποία είναι επιβεβλημένα κοινωνικά, ωραία στο γίγνεσθαι και στο φαίνεσθαι το εξωτερικό. Όσο γρηγορότερα τα κατακτήσει και όσο πιο γρήγορα αποτύχει στο να νιώσει πλήρης μέσα από αυτά, τόσο πιο «ευλογημένος» είναι γιατί τόσο πιο γρήγορα φτάνει σ’ αυτό που λέμε «μετάνοια».

Η μετάνοια είναι  η μεταστροφή από έξω προς τα μέσα.

Από το να ψάχνω την ελευθερία και την πληρότητα έξω, στο να την βρω μέσα. Κι αυτό πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μόνο όταν «η τρέλα του μυαλού γίνει αφόρητη». Όσο μπορεί κανείς και το καλοπιάνει, είναι σαν να αναστέλλει χρονικά για λίγο την αντίστροφη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, για να βρει αυτό που είναι να βρει.

Ξεκινήσατε πολύ νωρίς αυτή την αναζήτηση. Είστε πολύ νέος.

Όλα αυτά είναι σχετικά. Σημασία έχει, να ξεκινά κανείς. Θα έλεγα ότι βλέποντας την εξωτερική μου ζωή να «γεμίζει» και το εσωτερικό κενό να μεγαλώνει, έφτασα στην «τρέλα του μυαλού». Κάποια στιγμή όλα φαίνονται να πάνε καλά και όλοι οι γύρω το διαβεβαιώνουν. Τι άλλο μπορεί να θέλει κανείς; «Ας μην είμαστε αχάριστοι…». Όμως το «μέσα μας» έχει άλλη άποψη. Έτσι γίνεται ένα κλικ κι αρχίζει να εμφανίζεται μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων.

Αυτή η διαφορετικότητα εντοπίζεται σε σας μετά τις σπουδές σας;

Από αρκετά νωρίτερα φαινόμουν λιγότερο χαρούμενος στους γύρω μου. (γέλια)

Σήμερα φαίνεστε χαμογελαστός και χαρούμενος. Πως αισθάνεστε;

Θα έλεγα πως σήμερα είμαι πιο πολύ «Εγώ» κι αυτό είναι που έχει σημασία για μένα και είμαι εντάξει μ’ αυτό.

Τι σημαίνει και τι είναι το S I Process;

Σκοπίμως άφησα αφηρημένα τα αρχικά αυτά, έτσι ώστε να μπορεί να συμπληρώσει ο καθένας ό,τι θέλει. Αν πάλι θέλετε ένα τίτλο, θα έλεγα Super Integral Process. Είναι μια διαδικασία, μέσα από την οποία ο καθένας φτάνει σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα.

Εσείς τι ρόλο παίζετε σε αυτή τη διαδικασία;

Ο πελάτης είναι αυτός που θέτει το στόχο κι ο Processor, εγώ, είμαι ένας ιχνηλάτης και βοηθάω ώστε να βρει το στόχο του, χωρίς να παρεκκλίνει και να πλανάται άσκοπα.

Είναι δηλαδή για τον καθένα προσωπικό ζήτημα;

Σωστά. Ο ίδιος ο πελάτης έχει ένα εσώτερο στίγμα που τον οδηγεί. Δηλαδή, κατά βάθος, γνωρίζει την απάντηση στην ίδια του την ερώτηση και το πρόβλημα. Απλά κάποιος πρέπει να τον βοηθήσει να την ανασύρει, ώστε να την ξεκαθαρίσει ο ίδιος μπροστά στα μάτια του. Θα έλεγα ότι αυτό που κάνω είναι ένα είδος μαιευτικής.

Μαιευτική ή Αναγέννηση;

Για να αναγεννηθεί κάποιος πρέπει πρώτα να γεννηθεί και για να γεννηθεί θα πρέπει να υπάρχει μια μαία. Έπειτα, για να αναγεννηθεί, θα πρέπει πρώτα κανείς να πεθάνει, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Έχετε κάποια συνάφεια με τη Μαιευτική του Σωκράτη;

Θα έλεγα ότι αν έχω συνάφεια με κάποιον από τους αρχαίους ημών προγόνους, αυτός είναι ο Ηράκλειτος.

Τι σημαίνει για σας μεταμόρφωση ζωής;

Μεταμόρφωση ή μεταστροφή ή μετάνοια είναι η διαδικασία μέσα από την οποία κάποιος αλλάζει τον τρόπο που βλέπει τα πράγματα. Ουσιαστικά δεν μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τα γεγονότα, όπως τα βλέπουμε στον έξω κόσμο, μπορούμε όμως ν’ αλλάξουμε αμεσότατα τον τρόπο που βλέπουμε τα γεγονότα.

Ο τρόπος που βλέπουμε τα γεγονότα είναι αυτός που δημιουργεί, κατά κανόνα, την πραγματικότητα και τον τρόπο που την  βιώνουμε.

Ποιες είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιείτε;

Οι μέθοδοι είναι πολλές, αλλά πλέον έχοντας εντρυφήσει και διδάξει διάφορες, είμαι σαν ένας καλλιτέχνης, που έχοντας κατακτήσει την τέχνη του, εκφράζεται ελεύθερα, χρησιμοποιώντας το κατάλληλο εργαλείο, ανάλογα με την περίσταση. Εξάλλου, ο σκοπός είναι να φτάσει ο πελάτης εκεί που θέλει. Είτε αυτό είναι η επίτευξη κάποιου στόχου, είτε ένα εσωτερικό ή εξωτερικό ξεκαθάρισμα.

Δουλεύετε σε ατομικό ή σε ομαδικό επίπεδο ως θεραπευτής ή εκπαιδευτής;

Σε ατομικό κάνω συνεδρίες και σε ομαδικό κάποια workshops. Αυτό που κάνω δεν το ορίζω ως θεραπεία και δεν δέχομαι για τον εαυτό μου τον όρο «θεραπευτής». Αυτό που κάνω είναι εκπαίδευση. Βοηθώ τον άλλο να αναπτύξει την προσωπικότητά του ώστε να έχει μια ανεπτυγμένη ευαισθησία, συναισθηματική, σε σχέση με τον εσωτερικό και τον εξωτερικό του κόσμο. Επίσης τον βοηθώ να καταφέρει να φέρει σε έλεγχο το ίδιο του το μυαλό. Και το αποτέλεσμα είναι μια αυξημένη ικανότητα αποδοχής της πραγματικότητας. Αυτός είναι ο στόχος. Η αύξηση ικανότητας αποδοχής.

Πώς γίνεται αυτό;

Μέσα από τη διαδικασία, θέτουμε κι οι δύο την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη περιοχή, σ’ ένα συγκεκριμένο ζήτημα και την διατηρούμε εκεί, με αποτέλεσμα να εξουδετερώνεται η αντιδραστικότητα σ’ αυτό το ζήτημα (η ασυνείδητη αντιδραστικότητα) και έτσι το άτομο μετά να αποκτά ικανότητα και υπευθυνότητα σε σχέση μ’ αυτό που ζει. Ως επιπλέον όφελος, έρχονται και διάφορες συνειδητοποιήσεις, που πολλές φορές είναι πολύ βαθιές και αλλάζουν κάποιον για πάντα.

Έχει αυτό σχέση με την πνευματικότητα;

Υπάρχουν άνθρωποι που τους ενδιαφέρει η πνευματικότητα και δουλεύουμε καθαρά πάνω σ’ αυτό το δρόμο. Άλλοι που θέλουν να λύσουν προβλήματα που είχαν στο παρελθόν ή έχουν στο παρόν και τους ενοχλούν. Μπορεί κάποιος να είχε τραυματική εμπειρία. Μπορεί το περιβάλλον του εργασιακό, οικονομικό, κοινωνικό να μην είναι αυτό που θα ήθελε και να δυσφορεί. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία παύουν να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν και άλλοι που δεν ενδιαφέρονται για κάτι από τα παραπάνω και θέλουν απλά να πετύχουν τους στόχους τους στη ζωή ή να αυξήσουν το εισόδημα τους, όπως κάποιοι επιχειρηματίες με τους οποίους συνεργάζομαι.

Όταν λέτε συνεργάζεστε;

Ναι, αυτό που κάνω είναι συνεργασία. Καθόμαστε και οι δύο και «σκύβουμε» πάνω από το πρόβλημα, επί ίσοις όροις. Έτσι βρίσκουμε μια λύση. Σαφώς υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία πίσω από αυτό, όμως η λύση είναι πάντα original και φρέσκια και πάντα έρχεται μέσα από τη διαδικασία. Δεν συμβουλεύω και δεν έχω προκαθορισμένες λύσεις. Αυτό που διαθέτω είναι ερωτήσεις και όχι απαντήσεις.

Παρατήρησα πως στις μαρτυρίες στην ιστοσελίδας σας πολλοί αναφέρονται σε επίλυση προβλημάτων υγείας. Πώς γίνεται αυτό μέσα από την εκπαίδευση;

Πολλές φορές είναι εντυπωσιακή η επίλυση τέτοιων καταστάσεων, όπως η άμεση επίλυση μυοσκελετικών προβλημάτων. Εν ολίγοις, κάποιος έχει έναν κύκλο σκέψεων και συναισθημάτων που δεν έχει κλείσει και το σώμα του τον κρατά ανοιχτό. Έτσι, απελευθερώνεται μόλις κλείσει ο κύκλος. Μπορεί να επέλθει η ίαση, αλλά αυτό θα είναι αποτέλεσμα των απαντήσεων που θα μου δώσει κάποιος στις ερωτήσεις που θα κάνω. Επομένως, γίνεται μια εκπαίδευση του μυαλού πώς να σκέφτεται και της καρδιάς πώς να νιώθει. Οποιαδήποτε ίαση είναι ένα δευτερεύον αποτέλεσμα της εκπαίδευσης. Αυτό που κάνω είναι η εκπαίδευση. Δεν δέχομαι άτομα που θέλουν να έρθουν να τους δώσω άλλο ένα χαπάκι για να γίνουν καλά, αλλά ούτε και αυτούς που θέλουν το χαπάκι των έτοιμων λύσεων. Όποιος θέλει να δουλέψει μαζί μου θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αυτών που του συμβαίνουν για να γίνει ολόκληρος άνθρωπος κι όχι κατακερματισμένος.

Πού βρίσκεται η έδρα σας;

Παντού! Το γραφείο μου βρίσκεται στα Γιάννενα, αλλά κάνω συνεδρίες και σεμινάρια, ανά τον κόσμο, τηλεφωνικά και μέσω skype.

Θεωρείτε πως τελικά έχουμε προσωπική ευθύνη για την πραγματικότητά μας; Ο καθένας ή και όλοι μαζί;

Χαίρομαι που μου κάνετε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει ένα misconception, δηλαδή μια διαστρεβλωμένη αντίληψη που πλανάται στο χώρο της «πνευματικότητας», και γι’ αυτό ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό  το New Age κίνημα. Υπάρχει η αντίληψη ότι εμείς αποκλειστικά και μόνο δημιουργούμε την πραγματικότητά μας. Δηλαδή, είμαστε οι Θεοί και την δημιουργούμε και υλοποιούμε πράγματα κι αν γίνει κάποιο λάθος είναι γιατί εμείς έχουμε κάποια λάθος πεποίθηση. Αυτό είναι ένας αχταρμάς μεταξύ “the secret”και κακώς εννοημένης Κβαντικής φυσικής. Αυτό το αμάλγαμα προήλθε λόγω καθήλωσης κάποιων στοιχείων της προσωπικότητας μας στο μαγικό – μυθικό στάδιο, από το οποίο περνάμε όλοι καθώς μεγαλώνουμε. Αυτό δημιουργεί το επονομαζόμενο «magical thinking».

Ένα παιδί μέχρι 2 ετών θεωρεί ότι αυτός είναι ο δημιουργός του κόσμου ως εξής. Με το που φωνάζω «μαμά» εμφανίζεται μια κυρία. Με το που κοιτάω έξω από το παράθυρο αν είναι μέρα, εγώ δημιούργησα τη μέρα. Όταν κλαίω μου δίνουν και τρώω, άρα εγώ υλοποιώ το φαγητό μου και ακόμα χειρότερα, με το κλάμα μου εμφανίζεται το φαγητό.

Αυτή η καθήλωση στο μαγικό στάδιο είναι που δίνει τη λάθος αντίληψη σε πολλούς σήμερα, ότι εκείνοι υλοποιούν ακόμη και το παραμικρό στη ζωή τους. Αυτή η αντίληψη, είναι πέρα για πέρα λάθος και δείχνει μόνο μερική κατανόηση των παραδόσεων, ιδίως του Βουδισμού και των παραδόσεων της Ινδίας και ελλιπή κατανόηση της Κβαντικής φυσικής. Απλώς, κάποιο κομμάτι της προσωπικότητας τους έχει μείνει «κολλημένο» εκεί και πρέπει να επανενσωματωθεί.

Το μόνο που μπορεί να αλλάξει κάποιος είναι το πώς νιώθει ή το πώς βλέπει κάτι. Αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πραγματικότητα, η απάντηση είναι πως σε ένα βαθμό, ναι!Αλλά δεν μπορεί να γίνει δόγμα και αξίωμα κάτι τέτοιο.

Για μένα το να έχω προσωπική ευθύνη για την πραγματικότητά μου, όταν δεν είναι καλή με γεμίζει ενοχές και μπορεί και να με τρελάνει, γιατί ψάχνω διαρκώς, να βρω τι δεν έκανα σωστά.

Ακριβώς. Αυτό είναι το επόμενο σημαντικό πρόβλημα με αυτή τη διαστρέβλωση. Δηλαδή, παθαίνω ένα ατύχημα ή κάτι άλλο και φτάνω στο σημείο να οικτίρω τον εαυτό μου και  να λέω, τι έκανα λάθος, σε τι δεν άξιζα και το έπαθα; Ή ακόμη χειρότερα, να προσπαθήσω να καταλάβω «τι μάθημα προσπαθεί το σύμπαν να μου μάθει»; Μπορεί απλά να πρέπει να προσέχεις πως να περνάς το δρόμο, ή να είσαι περισσότερο επιμελής στη δουλειά σου ή να προσέχεις πιο πολύ την υγεία σου.

Δε χρειάζεται να αναθέτουμε την ευθύνη για τα πάντα σε μια εξώτερη πηγή ή ποιότητα ή νοημοσύνη και να περιμένουμε τα πάντα απ’ αυτήν.

Πιστεύω πως έχουμε ευθύνη και πρέπει να την αναλαμβάνουμε. Εννοώ πως έχουμε δικαιοδοσία και ευθύνη, ως προς τον εαυτό μας, σε σχέση με το πώς θα νιώσουμε με μια εξωτερική εμπειρία. Αν μου συμβαίνουν εμένα διάφορα καλά ή κακά, είναι επιλογή και δικαίωμά μου, αν θα νιώσω ευχάριστα ή δυσάρεστα σε σχέση με αυτά. Αλλά ως εκεί. Κι αν θέλεις, αυτό είναι και η ελευθερία. Η ουσιαστική απελευθέρωση έγκειται, στο να μπορεί κανείς να βιώσει, ότι η υπόσταση του, το «Είναι» του, είναι ελεύθερο ασχέτως με το συναίσθημα που αναδύεται κάθε στιγμή. Έτσι βιώνει τα «καλά» και τα «κακά» με την ίδια προθυμία και είναι ελεύθερος.

Σε τι σας βοήθησε η νομική σε σχέση με τη σημερινή σας ιδιότητα;

Με βοήθησε στο να μην πλανώμαι σε ένα διανοητικό περιβάλλον, αλλά στο να ψάχνω άμεσα λύσεις σχετικά με το τι μπορεί να είναι εφικτό στον κόσμο που ζούμε. Κάποιες σκέψεις που δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμες, είναι απλά σκόρπιες ιδέες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χάνονται στις σκόρπιες ιδέες, ιδίως αυτές των εσωτερικών εννοιών. Για μένα, οποιαδήποτε τέτοιου είδους γνώση είναι στείρα γνώση, αφού δεν έχει άμεση εφαρμογή. Εξάλλου, αν δεν μπορείς να κάνεις και τον τελευταίο ομιλητή να σε κατανοήσει, φταις εσύ και όχι ο άλλος.

Τι είναι συνειδητότητα;

Ένας ορισμός που μπορεί να δοθεί για τη συνειδητότητα είναι πόσες οπτικές μπορεί να συμπεριλάβει κάποιος. Μέσα από πόσα ζευγάρια μάτια μπορεί να δει ταυτόχρονα;

Ποιο είναι το μότο σας;

Further! Ακόμη πιο πέρα!

Να μπορούμε δηλαδή να προχωράμε ακόμη πιο πέρα;

Αν κάποιος αποφασίσει πως δεν έχει πια προβλήματα και πως η ζωή του είναι καλή, σημαίνει ότι απλά έχει μείνει στάσιμος. Μπορεί να δοκιμάσει να θέσει ένα νέο στόχο ή να τραβήξει για μια πιο μακρινή πορεία και θα δει ότι και πάλι θα αρχίσουν να εμφανίζονται προβλήματα. Η έλλειψη προβλημάτων, για εμένα, δεν σημαίνει κατάκτηση κάποιας κορυφής, αλλά μια στασιμότητα, μια ψεύτικη κατάκτηση κορυφής, όπου μόλις φύγει η ομίχλη, βλέπει κανείς και άλλες κορυφές. Αρκεί κάποιος να βγει από την βολική ζώνη, όπου είναι άνετος και να πάει να κατακτήσει την επόμενη κορυφή.

Σαν να φαίνεται πως έχει έρθει κάτι καινούριο στον ορίζοντα, κάτι νέο και φρέσκο. Τι πρέπει να αλλάξω; Ποιος έχει δίκιο;

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν δίκιο. Όμως, όλοι έχουν ένα κομμάτι του δίκιου, δεν έχουν την πλήρη εικόνα. Άρα, δε χρειάζεται να ξεχάσουμε ότι ξέραμε και δεν το ζητώ από κανέναν. Απλώς ζητώ να είναι κάποιος ανοικτός, για να συμπεριλάβει κι άλλες οπτικές.  Οπτικές που θα ανακαλύψει ο ίδιος, και όχι που θα του δώσω εγώ. Οπτικές που μπορεί να ανακαλύψει, ακόμη και μέσα από τη διαδικασία ανάγνωσης αυτής της συνέντευξης. Ποτέ, ποτέ, ποτέ στη δουλειά μου δεν επιβάλω κάποια γνώμη, γνώση, δόγμα, οπτική.

Μιλώντας για τον καθένα θα έλεγα:

«Μόνον εγώ μπορώ να ανακαλύψω αυτό που υπάρχει να γνωρίσω για μένα. Είμαι ο μόνος άμεσος μάρτυρας του παρελθόντος μου, είμαι ο σκηνοθέτης του μέλλοντός μου κι ο διαχειριστής του παρόντος μου. Και μόνο μ’ αυτό τον τρόπο μπορώ να οδηγηθώ στον πυρήνα της ύπαρξής μου».

Αυτό το σέβομαι απόλυτα, για κάθε ον με το οποίο δουλεύω.

Σε διάφορες μαρτυρίες για τη δουλειά σας, άνθρωποι μιλούν για παράξενες εμπειρίες. Είναι συχνό κάτι τέτοιο;

Μέσα από τη διαδικασία κάποιος «ανοίγει», ξεπερνά τους αμυντικούς του μηχανισμούς με αποτέλεσμα να αναδυθούν απωθημένες σκέψεις, συναισθήματα και καταστάσεις από το πεδίο του ασυνειδήτου, όπου βρίσκονται απωθημένες, στο πεδίο του συνειδητού. Στο τέλος, υπάρχει μια ελευθερία ως προς αυτές, ως ένα μόνιμο αποτέλεσμα.

Το γεγονός ότι βιώνουν οι άνθρωποι παραστάσεις και καταστάσεις στο υπερπροσωπικό πεδίο, είναι φυσιολογικό. Ως υπερπροσωπικό, εννοώ ένα πεδίο που βρίσκεται πέρα από τα βιογραφικά όρια της εμπειρίας κάποιου. Αν κάποια εμπειρία είναι απωθημένη εκεί και έχει φόρτιση, θα εμφανιστεί. Θα πρέπει να καταλάβετε πως αυτό είναι κάτι που προκύπτει φυσιολογικά και εμφανίζεται αυθόρμητα. Δεν είναι κάτι που προκαλώ εγώ, ούτε και πηγαίνω προς τα εκεί το θέμα. Το μόνο που κάνω εγώ, είναι να διατηρώ έναν χώρο ασφαλή, καθαρό και άνετο έτσι ώστε ο καθένας να ξεδιπλωθεί, να χαλαρώσει και να βγάλει αυτό που έχει ήδη μέσα του. Ο καθένας ξέρει τι έχει ήδη μέσα του και ο ίδιος του εαυτός, το ασυνείδητό του, ο θεραπευτής μέσα του, ο φύλακας του κατωφλίου το ανασύρει. Χρειαζόμαστε να νιώθουμε ασφαλείς και να έχουμε εμπιστοσύνη.

Και γινόμαστε παρατηρητές αυτών των εμπειριών;

Στην ουσία, για να καταφέρει κάποιος να είναι ο Παρατηρητής, θέλει αρκετή εκπαίδευση. Το σημαντικότερο, αμεσότερο και πιο μόνιμο αποτέλεσμα που έχει το εργαστήρι «Wake Up!», το οποίο εισηγούμαι, είναι ότι μπορεί μετά κανείς να μπαίνει στην κατάσταση του Παρατηρητή πολύ εύκολα.

Ποια είναι τα στάδια της αφύπνισης;

Τα στάδια της συνειδητότητας καλύτερα, είναι τα εξής:

Πρώτον, η καθημερινή συνειδητότητα. Αυτή που αντιλαμβανόμαστε, όταν είμαστε ξυπνητοί. Χρησιμοποιούμε το υλικό μας σώμα, για να έχουμε μια διάδραση με την υλική πραγματικότητα. Αυτό αντιστοιχεί και σε κάποια εγκεφαλικά κύματα, αν το πάμε παραπέρα, τα κύματα Άλφα και Βήτα. Βήτα όταν κάποιος είναι αγχωμένος και Άλφα όταν είναι σε ήρεμη ή διαλογιστική κατάσταση.

Η δεύτερη κατάσταση είναι αυτή του ύπνου με όνειρα, που την περνάμε όλοι κάθε φορά κοιμόμαστε. Σε αυτήν την κατάσταση λοιπόν, χρησιμοποιούμε ένα λεπτοφυές ή «αστρικό», όπως ονομάζεται πολλές φορές σώμα, μέσα από το οποίο υπάρχει η διάδραση με τον λεπτοφυή κόσμο. Η κατάσταση αυτή αντιστοιχεί στα εγκεφαλικά κύματα Θήτα.

Η τρίτη κατάσταση είναι αυτή του ύπνου χωρίς όνειρα. Μοιάζει μ’ ένα άμορφο κενό. Λίγο πολύ όλοι το έχουμε βιώσει και σ’ αυτή την κατάσταση έχουμε και μια ευδαιμονία, την οποία προσλαμβάνουμε μέσα από ένα ακόμα πιο λεπτοφυές ή «αιτιατό» σώμα. Αυτή είναι κατάστασης στα εγκεφαλικά κύματα Δέλτα.

Στόχος πολλών διαλογιστικών σχολών είναι να μπει κάποιος σε όλες αυτές τις καταστάσεις, συνειδητά. Έτσι και αλλιώς όλοι μπαίνουμε καθημερινά, αν και όχι συνειδητά.

Υπάρχει όμως μια πολύ σημαντική κατάσταση η τέταρτη. Ονομάζεται Turiya, στα σανσκριτικά, που σημαίνει τέσσερα. Αυτή η κατάσταση, ενυπάρχει και σε όλες τις άλλες. Είναι εκείνη, κατά την οποία προσπαθεί κάποιος να φτάσει ασκώντας τον εαυτό του στο διαλογισμό. Είναι μια κατάσταση απεριόριστης ελευθερίας, όπου ό,τι κι αν συμβεί δε συμβαίνει σ’ εμένα. Έχω ένα σώμα, αλλά δεν είμαι το σώμα. Έχω συναισθήματα, αλλά δεν είμαι τα συναισθήματα. Έχω σκέψεις αλλά δεν είμαι οι σκέψεις. Έχω αισθήσεις, αλλά δεν είμαι οι αισθήσεις. Αυτό που είμαι είναι μια απέραντη, γαλήνια κατάσταση αγνής Παρατήρησης. Ένας καθρέφτης που μπορεί ανά πάσα στιγμή και καθρεφτίζει το βίωμά μου και την εμπειρία μου. Και αυτή είναι η αρχή του πνευματικού μονοπατιού.

Υπάρχει και μια πέμπτη κατάσταση, η Turiyatita, που σημαίνει «μετά από την Turiya». Εκεί, ο Παρατηρητής και το παρατηρούμενο, γίνονται ένα. Εκεί που βλέπω τον ουρανό, είμαι ο ουρανός. Είμαι τα πάντα και βιώνω τα πάντα ως τον Εαυτό μου. Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν όλοι όσοι παρακολουθούν το «Wake Up!». Επειδή βιώνουν την Turiyatita, μετά είναι πολύ εύκολο, να βρίσκονται στην Turiya, στον Παρατηρητή.

Σε κάποιο από τα σεμινάρια σας αναφέρεστε στο «φαινόμενο της σκιάς» θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια γι’ αυτό;

Η «σκιά» όπως την έχει ορίζει ο C. G. Jung, είναι το σύνολο των ανεπιθύμητων συναισθημάτων, σκέψεων, ταυτοτήτων και βιωμάτων, το οποίο δεν δέχεται η προσωπικότητά μας και το απωθεί. Θέλω να είμαι καλός άνθρωπος, δεν θέλω να κάνω κακές σκέψεις. Ξαφνικά, όταν ένα κομμάτι μου κάνει κακές σκέψεις, δεν το αποδέχομαι και το απωθώ στο σκοτάδι. Αυτό όμως κάποτε, θέλω –  δε θέλω θα βγει, είτε σε μένα ως κάποια ασθένεια είτε ως προβολή σε κάποιον τρίτο.

Υπάρχει όμως και η «χρυσή σκιά». Αυτή, είναι όλα τα καλά χαρακτηριστικά που έχουμε και δεν θέλουμε να αποδεχτούμε. Επειδή όμως τα έχουμε, τα προβάλουμε σε κάποιον άλλο, π.χ. σ’ έναν δάσκαλο, σ’ έναν γκουρού, ο οποίος είναι «πιο φωτισμένος από εμάς», είναι «πιο καλός άνθρωπος» κλπ. Κι  όλο αυτό, είναι η προβολή της δικής μας χρυσής σκιάς, σ’ έναν άλλο άνθρωπο, που απλά πρέπει να την «μαζέψουμε» και να την κάνουμε ξανά δική μας, να την ενσωματώσουμε. Τολμώ να πω πως η ενσωμάτωση της σκιάς είναι, αν όχι όλο, το μεγαλύτερο μέρος του ψυχοθεραπευτικού ταξιδιού. Εκεί είναι όλο το ζουμί.

Ποια είναι η γνώμη σας για τους Γκουρού;

Γκουρού στα σανσκριτικά σημαίνει αυτός που διώχνει το σκότος, την άγνοια. Δυστυχώς, ο όρος έχει εκφυλιστεί στις μέρες μας.

Το πνευματικό μονοπάτι, δηλαδή αυτό της αφύπνισης, δεν έχει καμία σχέση με αυτό του να λύσει κάποιος τα ψυχολογικά του προβλήματα ή να νιώθει καλύτερα. Αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα και αν μερικά προβλήματα λύνονται μέσω των πνευματικών διεργασιών, είναι έμμεση συνέπεια. Όπως για παράδειγμα, είναι έμμεση συνέπεια το να έχει κάποιος που κάνει χορό καλλίγραμμο σώμα. Αυτό δε σημαίνει πως όσοι χορεύουν είναι καλλίγραμμοι.

Στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, όταν στην Αμερική υπήρχε μια τεράστια εισροή ανατολικών δασκάλων, τότε που γεννήθηκε και η υπερπροσωπική ψυχολογία με τον Abraham Maslow, με τον Stanislav Grof, όλοι πίστευαν ότι το πολυπόθητο σαμάντι ή σατόρι, απευθείας θα θεραπεύσει κάθε τραύμα μέσα τους, απευθείας θα διαλύσει κάθε σκιερό κομμάτι, απευθείας θα ανοίξει τις πύλες του ασυνειδήτου και «θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Η εμπειρία όμως έδειξε ότι αυτό δε συμβαίνει.

Το σκιερό κομμάτι, παραμένει ανέπαφο από τις εμπειρίες της φώτισης και πολλές φορές διογκώνεται κιόλας.

Κι έτσι βλέπουμε δασκάλους, που είναι φωτισμένοι, αλλά έχουν προβλήματα με οικονομικά σκάνδαλα, με σεξουαλικά σκάνδαλα και σοβαρά προβλήματα προσωπικότητας. Βλέπουμε γκουρού με σοβινιστικές, απολυταρχικές απόψεις. Όλα αυτά, δεν σημαίνουν ότι δεν είναι φωτισμένοι οι ίδιοι, αλλά έχουν να κάνουν με το ότι μιλάμε για ένα άλλο επίπεδο, αυτό της ψυχολογίας και της προσωπικότητας.

Η φώτιση δεν έχει καμία σχέση με το επίπεδο της προσωπικότητας κι αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά ο καθένας.

Πολλοί είναι εκείνοι που απορρίπτουν τους πνευματικούς δασκάλους για διάφορους τέτοιους λόγους.

Κατ΄ αρχάς ας ορίσουμε το τι είναι πνευματικότητα. Πνευματικότητα είναι η διαδικασία της αποταύτισης ή αποταυτοποίησης  απ’ αυτό που δεν είμαι, προς αυτό που πραγματικά Είμαι. Όλα τα άλλα, που προκύπτουν μέσα απ’ αυτό το ταξίδι, είναι μονοπατάκια, διαδρομές. Ένας πνευματικό δάσκαλος, είναι αυτός που θα σε βοηθήσει, είτε με την παρουσία του, είτε με τα μέσα που θα σου δώσει και θα ασκείς, στο να φτάσεις μέσα από την διαδικασία της αποταύτισης, από αυτό που δεν είσαι, σε αυτό που Είσαι.

Σίγουρα, ένας τέτοιος άνθρωπος, στις μέρες μας, εφόσον γνωρίζουμε όλα αυτά τα πράγματα στον τομέα της ψυχολογίας και ιδίως τα σχετικά με τη σκιά, που δεν γνωρίζαμε 100 χρόνια πριν, για να είναι πιο ολοκληρωμένος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει στη διδασκαλία του και τέτοιου είδους εργασία. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία, έχει μαύρα μεσάνυχτα σε αυτόν τον τομέα και γι’ αυτό καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες διαφόρων… Αυτό βέβαια είναι κάτι διαφορετικό από την αφύπνιση, που έχει να κάνει με την αποταύτιση από το «εγώ» ή το «μυαλό».

Τι είναι το «εγώ»;

Το «εγώ» έχει δύο χαρακτηριστικά. Αφενός θεωρεί ότι είναι αυθύπαρκτο, αφετέρου κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ύπαρξή του. Στην πραγματικότητα, το «εγώ» ή το «μυαλό», είναι ένα συνονθύλευμα σκέψεων, συναισθημάτων, καταστάσεων και ταυτοτήτων, που αλληλεπιδρούν, αλλά δεν έχει αυθυπαρξία. Είναι μια αλληλεπίδραση. Και η ταύτιση μ’ αυτή την αλληλεπίδραση είναι που το κάνει να φαίνεται πραγματικό. Μια «παρενέργεια» της Φώτισης είναι ότι αρχίζει κάποιος να είναι πολύ πιο άνετος, σε σχέση με τα πράγματα που νιώθει το εγώ ότι το απειλούν, διότι, παρότι εξακολουθεί να το έχει, δεν είναι ταυτισμένος από αυτό.

Γιατί οι περισσότεροι αποστρεφόμαστε τη σκοτεινή πλευρά μας;

Ο φόβος και το «κακό» μέσα μας είναι το κομμάτι της σκιάς, το οποίο δουλεύω σε κάθε συνεδρία. Πρέπει να καταλάβουμε καλά, ότι αυτό που θέλουμε δεν είναι φως. Σκοτάδι θέλουμε. Βουτιά βαθιά μέσα σε αυτό. Να αγκαλιάσουμε κάθε πτυχή του σκοταδιού μας. Κι όταν είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι, εκεί θα βρούμε το φως! Δεν γίνεται να βρούμε το φως κυνηγώντας το φως. Αν κάποιος το αναζητά έτσι, βρίσκει ψεύτικο φως. Βρίσκει ένα φως σαν αυτό που βγάζει ένα λαμπάκι με μπαταρίες.

Μόνο αγκαλιάζοντας το σκοτάδι κι ενσωματώνοντάς το, θα βρούμε το αληθινό φως και μετά θα γίνουμε αυτό. Θα γίνουμε εμείς οι ίδιοι ένα Ήλιος, θα λάμψουμε.

Θέλουμε το σκοτάδι, γιατί θέλουμε να είμαστε Ήλιοι και όχι λαμπάκια led.

Άρα υπάρχει ή όχι το καλό και το κακό;

Στην ουσία, αν το δει κανείς από την υπέρτατη άποψη δεν υπάρχει καλό και κακό. Όμως από την υπέρτατη άποψη, δεν υπάρχει τίποτα. Ούτε εγώ, ούτε εσύ. Όμως ταυτόχρονα, από τη σχετική άποψη, υπάρχει και μια προσωπικότητα, υπάρχει και μια ψυχή, που νιώθουν πράγματα και είναι στον κόσμο της δυαδικότητας, μέσα στο καλό και στο κακό. Και όλα αλληλεπιδρούν μέσω διπόλων. Μέσα από τα δίπολα παίζουμε και το παιχνίδι που παίζουμε, μέσα στην «πραγματικότητα». Η τέχνη της ψυχοθεραπείας έχει να κάνει με το πως κανείς θα γίνει πιο ελεύθερος στις αλληλεπιδράσεις του, εντός της δυαδικότητας της, σχετικής πραγματικότητας.

Υπάρχει κάποια παγίδα στην υπέρτατη άποψη;

Μπορεί κανείς, είτε διανοητικά όπως κάνουν οι περισσότεροι, είτε βιωματικά, όπως κάνουν λίγοι, να αποδρά στην υπέρτατη άποψη και να αφορίζει τα πάντα. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι ζει ουσιαστικά τη ζωή του και δεν σημαίνει ότι προοδεύει. Πρέπει να διατηρούμε την απόλυτη πραγματικότητα και τη σχετική πραγματικότητα ταυτόχρονα. Με άλλα λόγια πρέπει να ενσωματώσουμε την υπέρτατη θέαση στην καθημερινή μας εμπειρία, ώστε αυτές να συνυπάρχουν.

Τι ετοιμάζετε μέσα στον Ιούνιο;

Ετοιμάζω δύο εργαστήρια. Το πρώτο είναι το Trandimensional Breathing, που έχει να κάνει με την αναπνοή. Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αποφορτίσει κάποιος μεγάλο φορτίο, που μπορεί να φέρει ακόμα και για πολλά χρόνια πάνω του και να έχει διαφορετικές εμπειρίες, από αυτές που έχει ο καθημερινός άνθρωπος. Το δεύτερο, είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα, λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Το ονομάζω «WakeUp!» κι έχει να κάνει, με το να φέρει κάποιον στη βιωματική κατάσταση που ονομάζεται Φώτιση. Στο να έχει μια άμεση εμπειρία της Αλήθειας.

Ποιος είναι ο επόμενός σας στόχος;

Έχω μια κόρη 15 μηνών και φροντίζει αρκετά για το να με κρατά απασχολημένο. Κάνω καθημερινά ατομικές συνεδρίες, συνεχίζω τις εκπαιδεύσεις μου και τα σεμινάριά μου. Ανήκω σε διάφορες ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό και λείπω εκεί αρκετές φορές το χρόνο, επομένως προς το παρόν είναι πολύ γεμάτες οι μέρες μου.

 

Σχετικοί σύνδεσμοι

Αναλυτικά στοιχεία : S I Process

Ιστοσελίδα: https://tasosnakis.com

Email: tasosioagr@hotmail.com

Pin It on Pinterest

Share This

Share this post with your friends!